Cauti cel mai ieftin RCA?

Compara preturile companiilor de asigurari si
comanda RCA online!

Noutati despre RCA ieftin 2018.

Printre noutatile legate de RCA ieftin in anul 2018 figureaza introducerea decontarii directe, serviciu care ii permite unui pagubit sa-si repare masina pe propria asigurare, urmand ca firma sa de asigurari sa recupereze prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat. Acest mecanism nou al RCA, care este optional, poate functiona numai daca se indeplinesc simultan trei conditii, a explicat pentru Radio Romania Actualitati, Sorin Greceanu, director in cadrul Biroului Asiguratorilor Auto din Romania: "Daca nu sunt vinovat de dauna respectiva, sunt doar doua masini implicate, ambele din Romania, ambele asigurate si sunt doar daune materiale, pot sa ma adresez propriului meu asigurator RCA pentru lichidarea acestei daune, pentru obtinerea despagubirii, dupa care asiguratorul meu - se presupune ca eu l-am ales, da?, am incredere in el - se ocupa de o recuperare a banilor de la asiguratorul RCA al vinovatului."

O alta noutate este posibilitatea transferarii cazierului bonus-malus la noua masina. Aceasta masura ii permite unui sofer care nu a produs accidente sa beneficieze de o reducere substantiala la incheierea unei polite RCA pentru o alta masina, ceea ce rezulta in final un rca ieftin. Anul 2017 a fost unul destul de animat in ceea ce priveste asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA). Astfel, printre altele, noi societati au fost autorizate sa activeze in Romania, iar cadrul legal al asigurarilor RCA a fost schimbat total pentru a doua oara in mai putin de un an. Totodata, sistemul bonus-malus a fost regandit si au aparut tarifele de referinta. Despre toate acestea, dar si despre alte prevederi aplicabile in 2018, cum ar fi calcularea tarifelor asigurarilor, regasiti in explicatiile de mai jos.

Ce se va intampla cu politele RCA emise pe o luna?

Aceste asigurari RCA emise pe o luna pot disparea in perioada urmatoare. Asiguratorii explica de ce: pentru ca soferii uita sa le reinnoiasca sau evita in mod intentionat prelungirea ei, iar unul din patru soferi circula pe drumurile publice fara asigurarea rca, sperand prin aceasta metoda ca vor face economii pe mai multe luni sau ca nu vor fi implicati in incidente rutiere.

Atentie! Asigurarea RCA este obligatorie, iar persoanele care nu incheie o astfel de polita de asigurare pentru masina lor risca amenzi de pana la 2.000 de lei si retinerea certificatului de inmatriculare.

Toate persoanele fizice si firmele care detin autovehiculele inmatriculate in Romania sunt obligate sa incheie pentru acestea un contract de asigurare de raspundere civila auto (RCA) obligatorie pentru prejudicii produse tertilor, mai pe scurt, o asigurare RCA ieftina sau cu decontare directa. Nerespectarea acestei obligatii poate aduce amenzi de cateva mii de lei. Potrivit Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, proprietarii de autovehicule inmatriculate sau care urmeaza sa fie inmatriculate in Romania, indiferent daca sunt persoane fizice sau juridice, au obligatia de a incheia o asigurare RCA, altfel pot primi sanctiuni usturatoare, ce pot ajunge pana la 2.000 de lei si retinerea certificatului de inmatriculare. Asigurarea RCA nu este obligatorie in cazul persoanelor fizice sau juridice care folosesc autovehiculele pentru a participa la antrenamente, curse si raliuri organizate legal. Pentru a putea incheia contracte de asigurare RCA, societatile de asigurari trebuie sa fie autorizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. In momentul de fata, in Romania exista nu mai putin de 11 astfel de societati.

In functie de cat de bine conduc, soferii sunt recompensati sau penalizati la reinnoirea asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA), conform sistemului bonus-malus. Mai nou, persoanele care au incheiat asigurari auto pot afla direct online la ce clasa bonus-malus se incadreaza, prin folosirea unei aplicatii a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Persoanele care au incheiat asigurari RCA sunt incadrate, conform legislatiei in vigoare, la o clasa de bonus sau la o clasa de malus, in vederea recompensarii sau a penalizarii, in functie de incidentele avute in trafic. Conform Normei ASF nr. 20/2017, un sofer poate obtine, la reinnoirea asigurarii RCA, o reducere de pret de pana la 50%, daca acesta n-a provocat accidente. Insa daca acesta a avut incidente in trafic, pretul asigurarii poate creste cu pana la 80%. Pentru a afla cu usurinta in ce clasa de bonus sau de malus se incadreaza, soferii pot folosi mai nou o aplicatie online a ASF. In formular, soferii trebuie sa completeze numarul de inmatriculare si seria de caroserie ale masinii proprii si sa aleaga data verificarii.

Noua lege RCA intrata deja in vigoare, aduce modificari importante, cum ar fi acel tarif de referinta sau obligatia de a rezolva dosarele de dauna in cel mult 30 de zile, fata de 90 de zile acum.

Apar si prevederi discutabile. De pilda, o persoana care renunta la asigurare este obligata sa predea la politie numerele de inmatriculare. Pare logica masura pentru a preveni circulatia fara RCA. Insa in acelasi timp, acum cand exista posiblitatea de a incheia polite doar pentru o luna, un om care lipseste din tara o perioada mai lunga trebuie sa faca drumuri la politie sa dea numerele si apoi sa le ia atunci cand are nevoie, doar pentru ca sa evite o cheltuiala. Sau, spre exemplu, situatia motocicletelor. Peste iarna nu sunt folosite si ar trebui predate numerele. De fapt, statul transfera cetatenului o responsabilitate pentru a acoperi incapacitatea sa administrativa de a urmari vehiculele care circula fara asigurare. Pentru ca prin intermediul unor camere si a unei baze de date se pot depista masinile fara RCA. Astfel de prevederi de fapt fac captivi utilizatorii. Din cauza intregii tevaturi cu predat si luat numere se va ajunge in situatia de a prelungi politele chiar si pentru perioadele in care masina nu e folosita. O alta situatie controversata este cea in care soferii trebuie sa fie informati si sa primeasca oferte cu 30 de zile inainte de expirarea politei. Doar ca sistemul nu permite emiterea de oferte cu o luna inainte. Tarifele se modifica. Sunt lucruri care nu corespund cu realitatea.

    Cele sapte modificari de care trebuie sa tina cont soferii:
  • 1. A aparut asiguratul cu risc ridicat;
  • 2. La suspendarea contractului RCA ramai fara placutele de inmatriculare;
  • 3. Raspunsuri mai rapide la cererile de despagubire;
  • 4. Asiguratorii RCA te anunta ca expira contractul;
  • 5. Asigurarile false si piesele contrafacute, motive de pedepsire penala;
  • 6. Compensarea directa devine decontare directa;
  • 7. Tariful de referinta nu mai este calculat de ASF;

ANUNT pentru SOFERI. Reguli noi pentru RCA in 2018!

Noutati RCA: soferii "rai" platesc mai mult, cei prudenti au mari reduceri. ASF schimba abordarea, vrea sa duca piata in secolul XXI si sa o scape de concentrarea in doar 2-3 firme. O noua baza de date cu soferii este pregatita. In plus fata de sistemul centralizat bonus-malus, bazat pe datele din baza CEDAM, care cuprinde istoricul-dauna al tuturor masinilor inmatriculate si asigurate in Romania, firmele de asigurare vor avea posibilitatea de a aplica anumite reduceri sau, dupa caz, majorari de pret, in functie de caracteristicile soferului: istoricul cu societatea de asigurare, acceptarea unui sistem de monitorizare de tip telematics sau chiar un “cazier” curat in ceea ce priveste amenzile de circulatie. Schimbarea de abordare in ceea ce priveste relatia Autoritatii de Supraveghere Financiara cu firmele de asigurare are la baza un articol din ultima norma RCA, intrata in vigoare anul trecut, si reprezinta un prim pas spre “mutarea” asigurarii RCA de pe masina pe sofer. Tipul de analiza care ia in calcul cu precadere profilul soferului si nu doar caracteristicile automobilului este consacrat in majoritatea tarilor Uniunii Europene si a reprezentat un deziderat si pentru piata locala, insa pana acum nu s-a intamplat nimic relevant in acest sens.

Compara ofertele si poti alege cel mai ieftin RCA !

Plateste cu cardul si primesti polita RCA pe email !

Livrare GRATUITA
pentru asigurarile pe 6 si 12 luni !

Prin completarea formularului de mai jos sunteti de acord cu
Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal
RCA Ieftin Asirom
Cel mai ieftin RCA Generali
Asigurari RCA ieftine City Insurance
RCA Online Omniasig
RCA Auto Allianz
Ieftin RCA Groupama
Asigurare RCA ieftina Euroins
Calculator Online RCA Uniqa